Mini sprinkler damlatıcı memelerinden daha büyük taşınabilir yağmurlama başlıklarından daha küçük debiye sahiptirler. Mini sprink başlıklarının debileri değişken olup 20 -350 L/h arasındadır.
Su atışına göre toprak ıslatma paternleri 90-180-270-360 derece olmakla beraber, genellikle uygulamada 360 derece açıyla ıslatan başlıklar kullanılır.Ayrıca bu başlıkların sulama çapları da 2 mt ile 11 mt arasında değişmektedir.Bitkilerin etkili kök bölgesi ve taç izdüşümü dikkate alınarak uygun sulama çapına sahip bir başlık tercih edilmelidir.Ayrıca sulanacak bitkinin özelliklerine,toprak ve iklim koşullarına,su kısıtına bağlı olarak mini sprink başlığı seçilir. Mini sprinkler damlatıcı memelerinden daha geniş orifise sahip olduklarından tıkanma problemini kontrol etmek damlama sistemine göre daha kolaydır. Bu da filtrasyon masrafını azaltır. Mini sprink sisteminde bitkilerin sulanması daha kısa sürede gerçekleşir.
Mini sprink sulama sisteminde başlıkların çalışması için 2 atm basınç gereklidir. Ancak 1,5 atm veya 2,5 atm basınç olması durumunda da sistem çalışır.
Basıncın daha düşük olduğu durumlarda arttırma imkânı da bulunmuyorsa damla sulama düşünülmelidir. Basıncın verilen aralıktan daha yüksek olması durumunda ise basınç regülatörleri ile basıncın ayarlanması gerekir. Aksi takdirde sistem elemanları zarar görebilir ve istenen düzeyde bir sulama yapılamaz.
Mini sprink sulama sistemleri yaprakları yenen sebzelerle bazı yem bitkileri yanı sıra, daha ziyade çok yıllık ve ağaç formundaki bitkilerde kullanılır. Özellikle son yıllarda kayısı,şeftali,erik,kiraz,badem, elma ve armut gibi bitkilerde, mini sprink sulama sistemi uygulamaları çok yaygınlaşmaktadır.Sistemin bu bitkiler üzerinde, vejetatif aksam gelişmesi ve verim üzerinde çok olumlu etkileri olmuştur.
Ayrıca Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsünün yapmış olduğu çalışmalar ve araştırmalarda kayısı için en ideal sulamanın mini sprinkler vasıtasıyla yapılan sulama olduğu ortaya konmuştur.